Növénykondicionálás


 


A növénykondicionálás jelentősége

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az időjárási szélsőségek mértéke sajnos -mind időben, mind térben- erőteljesen növekszik. Elég, ha a 2010., 2014, valamint a 2011., 2012., 2013., 2015. évet hasonlítjuk össze az éves lehullott csapadék mennyisége, valamint annak eloszlása szempontjából.

• A KONDISOL termékek használatával a növény vízfelvétele és vízhasznosítása -egyrészt a nagyobb gyökértömeg, másrészt fiziológiai/növényélettani okokból kifolyólag- lényegesen javul. Ezáltal pl. a hervadáspont több nappal kitolódik.

• Másik fontos szempont a relatív tápanyaghiányok kezelése, aminek számos oka lehet (pl. antagonizmusok /bizonyos elem(ek) túlsúlya más elem(ek) felvételét gátolhatja/, pH., szárazság, víztelítettség stb.). Ugyanakkor az egyoldalú műtrágyázásból, növénytáplálásból is adódhatnak ilyen jellegű tápanyag-felvételi problémák.

• A nem megfelelő agrotechnika és növényvédelem (pl. gyomirtás) is jelenthet a növény számára olyan stresszhelyzetek, ami a termés minőségének és mennyiségének jelentős csökkenését eredményezheti.

• Természetesen egy jó kondícióban lévő növény lényegesen ellenállóbb a különféle gombabetegségekkel szemben.

• Növény energia-intenzív fenofázisaiban kijuttatva, "energiabombaként" működik.

Megállapíthatjuk, hogy az időjárási szélsőségek mértékének és gyakoriságának növekedésével a megfelelő fenofázisban - javasolt technológia betartása mellett - végzett növénykondicionálásnak a jelentősége egyre inkább növekszik.

Copyright 2011 © HUMINISZ Kft.                                   All Rights Reserved.                                   Created By WEBVIKI