Termésbiztonság és minőség ősszel is humin-és fulvosavakkal kalászosokban és káposztarepcében

2019. 10. 18.

Eddig is tudtuk, sajnos 2018. év őszén ismét (különösen kelet- és délkelet Magyarországon) tapasztalhattuk, hogy az őszi kalászosok és a káposztarepce kezdeti fejlődést milyen mértékben határozza meg az őszi csapadék, illetve annak hiánya. A megváltozott, szélsőséges időjárási viszonyok között is van lehetőség azonban a jövedelmezőség megtartására, növelésére.

Napjainkban repcében kihagyhatatlan technológiai elem (már ősszel is) a lombon keresztüli bór lombtrágyázás. Ez kiegészülhet humin- és fulvosav alapú növénykondicionálással (üzemi eredmények 2005-től állnak rendelkezésre), illetve további Solvitis lombtrágyák (Zn, SN, NPK-termékek, Magneto) felhasználásával.

A Repce és búza termesztésben is megvannak azok a sarokkövek, fenometriai paraméter minimumok, mint pl. a gyökértömeg, gyökérnyak-vastagság, levélszám és zöldtömeg, bokrosodási csomószám amelyek elérése szükségesek a biztos téli átteleléshez és a jó kora tavaszi vegetáció indulásához. A Kondisol készítmények támogatják a fiatal növények élettani folyamatait, fokozzák az anyagcserét, a légzést, javítják és gyorsítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását, helyreállítják a sejt kémiai egyensúlyát.

Repce esetében az áttelelést elsősorban a fagyokig felvett, megtermelt és elraktározott tápanyagok koncentrációja biztosítja. Ebben az időszakban a legfontosabb elvárásunk az erős, jól fejlett gyökér és zöldtömeg kiépítése. A Kondisol termékek (1. ábra) a vegetatív fejlődés kezdeti szakaszában hozzájárulnak a megfelelő számú levél és ezzel arányosan a későbbi oldalhajtás képződéséhez. A diagramm adatai szerint a mért paraméterekben 5-25%-os növekedés volt mérhető. Őszi technológiában alkalmazva, rozettás állapotban, akár regulátorozással egy menetben kijuttatva optimális növényállomány érhető el (1. kép).

 1. ábra. Különböző Huminisz technológiák hatása a repce fizikai tulajdonságaira üzemi körülmények között
  (Nemesbikk 2018.11.20.).

Sokéves tapasztalatunk alapján elmondhatjuk, hogy az őszi kezeléssel átlagosan 0,2 t/ha többlethozamot tudunk elérni.

 1. kép Huminisz technológia
  (4 l/ha Kondisol B+S – 1 l/ha Solvitis BórMo – 1 l/ha Solvitis SN) hatása kezelést követően ősszel

A következő fontos fenológiai fázis a zöldbimbó/virágzás kezdete. A termést közvetlenül befolyásolja a virágok minősége, virágzás dinamikája és a kötődés. A 4 l/ha Kondisol B+S – 1 l/ha Solvitis BórMokezeléshatás elsősorban a növekvő becőszámban és a becőnkénti magszámban fog jelentkezni.

2019-es év eredményei szerint 4,70 tonna/hektár termésszint is elérhetővé vált (2. ábra).

 1. ábra. Huminsav alapú Huminisz technológia hatása a repce termésmennyiségére
  üzemi körülmények között (2019).

Bár a nagyüzemi őszi kijuttatás búzánál (posztemergens kezeléssel egymenetben) még nem olyan elterjedt, mint a repcénél, de sokéves tapasztalatunk alapján kijelenthetjük, hogy megtérülő befektetés az őszi búza lombtrágyázása ebben az időszakban. Az őszi gyomirtással egy menetben kijuttatott 4 l/ha Kondisol Nnövénykondicionáló és 1-1 l/ha Solvitis Zn és Cu hatására nagyobb zöldtömeg és gyökértömeg gyarapodás volt mérhető (2.kép).

 1. kép Őszi Kondisol és Solvitis kezelés hatása
  a gyökér-és lombtömeg növekedésre.

A 2019. év koratavaszán folytatódott az aszályos idő, ami az ország nagy részén egyértelművé tette, hogy mennyiségi szempontból közepes vagy annál gyengébb termés várható. A gyengén fejlett állományok korlátozott mértékben voltak csak képesek felvenni és hasznosítani a tápanyagokat. Az ősszel Kondisol és Solvitis készítményekkel kezelt búza gyökértömeg azonban akár 15-20%-al is nagyobb, a bokrosodás mértéke erőteljesebb.

Amilyen aszályos volt a koratavasz olyan csapadékos volt az időjárás a kalászolás/virágzás időpontjában. Ebben a fenológiai időszakban célszerű ismét a lombtrágyákhoz nyúlni. A javulás megnyilvánulhat a kalászonkénti szemek számában (3. ábra), illetve az 1000mag-tömegben és nem utolsó sorban a beltartalmi paraméterekben /sikér: +1-3%, fehérje: +0,5-1%, hektolitersúly: +1-5 értékkel növekszik/.

 1. ábra. Huminisz technológia hatása a búza kalászonkénti
  szemszámára a kontroll %-ában (2019).

Számos kísérleti eredmény és üzemi teszt (www.huminisz.hu) igazolja, hogy a humin-és fulvosav alapú Kondisol termékek önmagukban vagy kombinálva a Solvitis (Bór Extra, Zn, SN, NPK-termékek, Magneto) készítményekkel kiemelkedő hatékonysággal bírnak a biostimulátor vegyületek között őszi kijuttatásban is.

Az őszi és a tavaszi alkalmazásukkal segíthetjük a növényeket az optimális fejlettségi szint elérésében, ezáltal fokozhatjuk a termésbiztonságot és jövedelmezőséget.

Pais István, Vaszily Zsolt
Huminisz Kft.

Kapcsolat

14 + 14 =

Cím

8315 Gyenesdiás, Iparosok útja 16.

Telefon

06/83/540-210

Fax

06/83/540-211

E-mail

info@huminisz.hu

Adatvédelem

Adatvédelem