Növénykondicionálás és lombtrágyázás ősszel is Huminisz technológiával

2020. 10. 4.

Az őszi humin- és fulvosavas növénykondicionálással őszi káposztarepcében és kalászosban is biztosítani tudjuk, hogy állományunk egyenletesen fejlett és a kora tavaszi indulása erőteljes legyen.

15 évvel ezelőtt alkalmaztunk először ősszel huminsavas növénykondicionálót repcében. Akkor a kezeletlen kontrollhoz (3 t/ha) képest hektáronként 300 kg terméstöbbletet realizáltunk. A 200 kg hozamtöbblet az elmúlt 5-10 esztendő eredményei alapján (4-5 t/ha termésszinten is) elérhető az őszi kezelés hatására.
A KONDISOL támogatja és segíti a fiatal növények élettani folyamatait: fokozza az anyagcserét, a légzést, javítja és gyorsítja a tápanyagok felvételét és hasznosulását, helyreállítja a sejt kémiai egyensúlyát, azaz annak természetes állapotát, így a sejt működése optimális körülmények között zajlik ismét. A KONDISOL ezen felül segíti a vele együtt kijuttatott anyagok (pl. Solvitis Bór Extra lombtrágya, regulátor hatású gombaölőszerek) felvételét és hatásukat. A kijuttatás optimális fenológiai stádiuma a 4-6 leveles állapot, regulátoros kezelés előtt 4-7 nappal vagy azzal egymenetben. Azonban heterogén 2-4-6 leveles repce esetében semmiképpen se késlekedjünk a Huminisz-kezeléssel, és a repce fejlődési ütemétől függően a kezelést követően 1 hét elteltével regulátorozzunk!
Több éves kutatómunkánk eredményeként 2019. év elején elkészült a „K2”, az új generációs, magas humin.- fulvo- és aminosav tartalmú növénykondicionáló készítményünk! A K2-vel 2019. év tavaszán, őszén és 2020. év tavaszán az ország számos helyszínén végeztek repcében és kalászosokban, illetve más szántóföldi növénykultúrákban kisparcellás engedélyeztetést szolgáló, illetve további kísérleteket. K2 növénykondicionáló felhasználása: Levélkezelésére, kondicionálására 2-3 l/ha dózisban, a vegetációs időszakban 2-3 alkalommal kipermetezve, legfeljebb 2%-os töménységben.

Eredményesen alkalmazható:
Stresszhatások (pl. fagy, hideg, szárazság, sok csapadék, növényvédőszer-utóhatás) kezelésére, relatív tápanyaghiányok esetén, az élettani folyamatok kedvező befolyásolása és az optimális fejlődési állapot fenntartása érdekében. Gyors felszívódás és kiváló hasznosulás jellemzi. Hatására jelentős mértékben növekszik a termés mennyisége, és javul a minősége. Természetes kelátképző tartalma miatt a vele együtt kijuttatott mikrolemek és egyéb vegyületek sejtbe való bejutását segíti és gyorsítja, ezzel javítva azok hatékonyságát és hasznosulását. A tavaly novembertől idén májusig lehullott rendkívül kevés csapadék miatt országos szinten elmaradtak a repcehozamok a korábban megszokottól. Azon a partnereink, akik ősszel és tavasszal (kétszeres kezeléssel) a Huminisz technológiát alkalmazták, akár 300-400 kilogrammal több termést takaríthattak be hektáronként őszi káposztarepcéből a kizárólag lombtrágyázott kontrollhoz viszonyítva is.

Az őszi kijuttatás hasznosságát (Kondisol/K2) támasztják alá az alábbi eredmények. A repce rozettás állapotában (BBCH 27) történt az első felvételezés. A mintavételezés véletlenszerűen, reprezentatív módon történt, külön odafigyelve a szélhatások elkerülésére. Az őszi értékelések alkalmával a következő paraméterek mérésére került sor: zöldtömeg, gyökértömeg, gyökérnyak-vastagság. A tavaszi felvételezések azt mutatták, hogy a kezelések hatására a növények magassága jellemzően a kontrollhoz képest mindkét felvételezési időben nőtt. A vizsgált növények szárátmérője és az elágazások száma mindkét kezelés hatására növekedett, különösen a K2 esetében tapasztaltunk erőteljes növekedést. A termés mindkét kezelés hatására növekedett (+100-600 kg/ha). Az ezermagtömeg gyakorlatilag nem változott a kezelések hatására. Ezért a termésnövekedés az elágazások számának növekedésével magyarázható..

Kapcsolat

14 + 5 =

Cím

8315 Gyenesdiás, Iparosok útja 16.

Telefon

06/83/540-210

Fax

06/83/540-211

E-mail

info@huminisz.hu

Adatvédelem

Adatvédelem